До _______ районного суду м. _________

 

Позивач:

Особа_1,

проживаю за адресою: _______________,

тел.: ________________

 

Відповідач:

Особа_2,

проживає за адресою: ________________,

тел.: ________________

 

Ціна позову: _______________ грн.

 

Позовна заява

про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

 

 15 серпня 2007 року об 11 год.40 хв. на  вул.___________ у м._______  я, Особа_1,  рухався на своєму автомобілі Ніссан, державний номерний знак ________, у прямому попутному напрямку праворуч від автомобіля марки ВАЗ-21074 державний номерний знак __________, яким керував відповідач, Особа_2.

Через порушення Особою_2 Правил дорожнього руху сталося ДТП :  відповідач, ОСОБА_2, керуючи автомобілем, виконуючи розворот, не надав дорогу автомобілю державний номер _______ під  моїм, ОСОБА_1, керуванням внаслідок чого допустив зіткнення автомобілів. Причиною  ДТП   є  порушення  водієм  ОСОБА_2 п.16.12  Правил дорожнього руху.  Внаслідок зіткнення автомобіль марки Ніссан було пошкоджено: деформовано заднє ліве крило, задні ліві двері, задній лівий колісний диск. Відповідач відмовився у добровільному порядку відшкодувати мені завдану шкоду, тому я – позивач – змушений звернутися до суду з даним позовом.

Протиправність дій відповідача підтверджується постановою _____________ райсуду м.__________ від 13.06.2008 року, якою ОСОБУ_2, визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 КпАП України.

Внаслідок ДТП я поніс наступні матеріальні витрати:

- на  відновлюючий ремонт автомобіля у сумі _______ грн.;

- витрати на таксі за період ремонту автомобіля  у сумі ______ грн.;

- судові витрати: складають держмито і витрати на ІТЗ судового процесу у загальній сумі ____ грн.;

- витрати на проведення експертного дослідження у сумі ____ грн.;

- витрати на юридичну допомогу у сумі _______ грн.

 Крім того я зазнав моральної шкоди, яку оцінюю у _______ грн. Моральна шкода для мене полягає у психічних переживаннях, які я переніс під час ДТП, порушення звичного стану життя у зв’язку із відсутністю автомобіля на протязі його ремонту, незручності, які я переношу у зв’язку з вирішенням спору у судовому порядку більше 2-х років.

Згідно до вимог ст.1187 ЦК України  шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортом. Протиправні дії відповідача спричинили мені Особі_1 не тільки матеріальну, але і моральну шкоду, якою є  порушення налагодженого стану життя у зв’язку з відсутністю автомобіля на час його ремонту, у зв’язку з необхідністю вирішувати питання відшкодування шкоди в судовому порядку.

Витрати, які пов’язані з оформленням позовної заяви і подачею її до суду, також підлягають відшкодуванню за рахунок відповідача згідно з вимогами ст.86, 88 ЦПК України (держмито, витрати на ТЗ, витрати на юридичну допомогу).

На підставі вищезазначеного та керуючись ст.ст. 1166,1167,1187, ст.ст. 3, 4, 19, 20, 86, 88, 110 ЦПК України, -

 

ПРОШУ:

 

Ухвалити рішення яким стягнути з ОСОБА_2, який проживає за адресою:___________ на мою, ОСОБИ_1, користь ___________ грн. у відшкодування матеріальної шкоди, ___________ грн. - моральної шкоди та __________ грн. – витрати пов’язані із розглядом цивільної справи, а всього – _____________ грн.

 

Додатки:

1) Постанова райсуду від 13.06.2008 року про визнання ОСОБА_2 винним у скоєнні  адміністративного правопорушення;

2) Довідку інспектора ДПС про  механічні ушкодження  автомобіля Ніссан, отримані  внаслідок ДТП 15.08.2007 року;

3) Експертне дослідження про розмір матеріальної шкоди, завданої власнику автомобіля марки Ніссан, внаслідок ДТП;

4) Квитанції, що підтверджують витрати на оплату держмита,  витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу;

5) Квитанції, що підтверджують витрати на ремонт автомобіля;

6) Квитанції на оплату послуг таксі;

7) Квитанції на витрати за юридичну допомогу

 

Дата                       Підпис