Юридичні послуги, адвокати

За кого Ви проголосуєте в 2-му турі президентських виборів 2010?
 
Чи маєте Ви відношення до юридичної професії?
 

Украинская Баннерная Сеть
Позовна заява про зміну умов приватизації квартири
Неділя, 01 листопада 2009 21:48

________ районний суд м. ___________

Адреса: __________________________

 

Позивач:

Особа_1,

Адреса: __________________

 

Відповідачі:

_____________ міська рада,

Адреса: ______________________

 

Особа_2,

Адреса: ______________________

 

Особа_3,

Адреса: _____________________

 

Треті особи:

КП БТІ,

Адреса: ___________________________

 

_______ районна рада м. ____________,

Адреса: ___________________________

 

 

ПОЗОВНА ЗАЯВА

про зміну умов приватизації квартири

Близько двох років тому (точної дати не пам'ятаю), я Особа_1, випадково дізналася про те, що двокімнатна квартира № ___, в будинку № __ по вулиці _________ в місті _________, в якій я зареєстрована та фактично проживаю з моєю неповнолітньою дочкою Особою_4 з серпня _____ року, була в ______ році приватизована моїми батьками Особою_2 та Особою_3 без повідомлення мене про такі дії. Вважаю, що в результаті неправомірних дій моїх батьків були порушені мої охоронювані законом права на отримання у власність житла в результаті приватизації житла, що знаходилось у державній власності. При цьому були також порушені законні інтереси моєї неповнолітньої дочки. Тому вважаю, що умови приватизації зазначеної квартири необхідно змінити визнавши за мною, моєю дочкою, та моїми батьками право на приватизацію квартири в рівних частинах виходячи з наступного.

Двокімнатна квартира № ___, в будинку № __ по вулиці __________ в місті ________, складається з: коридору 1 площею ____ кв. м.; кімнати 2 площею ___ кв. м.; вбудованої шафи 3 площею ___ кв. м.; кухні 4 площею ___ кв. м.; вбиральні 5 площею ___ кв. м.; ванної кімнати 6 площею ___ кв. м.; кімнати 7 площею ___ кв. м. Крім цього квартира обладнана лоджією площею ___ кв. м. і за нею закріплена комора площею ___ кв. м. Загальна площа квартири складає ____ кв. м., житлова площа ___ кв. м. (далі - квартира). Ця квартира була отримана моїм батьком відповідно до ордера № ____ виданого «__»______ року виконавчим комітетом ________ Ради народних депутатів міста ________ на сім'ю в складі 3-х осіб - батька, матері і мене. Квартиру було виділено виходячи з того, що батько перебував на квартирному обліку в __________ учбово-виробничому підприємстві № ___ Українського товариства глухих. При цьому він міг і не отримати цю квартиру оскільки в результаті неодноразових порушень батьком трудової дисципліни двічі ставилось питання про зняття його з квартирного обліку чи перенесення в квартирній черзі на пізніший строк. Лише ті обставини, що моя мати працювала на _________ учбово-виробничому підприємстві № ___ Українського товариства глухих, а також, що у батька була на утриманні неповнолітня дочка, впливало на рішення комісії щодо залишення його на квартирному обліку. Ці обставини можуть бути підтверджені свідченнями гр. Г., К., Після отримання квартири батько значний час - більше __ років працював у районах Крайньої Півночі колишнього СРСР та Магаданській області Російської федерації. Ми з мамою весь час за відсутності батька проживали в квартирі. На час відсутності батька ним оформлювались охоронні свідоцтва (бронь) на збереження за ним права на проживання в квартирі. Якщо виходити з охоронного свідоцтва (бронь) від «__»______ року № ___, яке було дійсне до «__»______ року, та записів у домовій книзі, на момент прописки в квартирі - «__»______ року можна було б стверджувати, що батько відповідно до діючого в той час законодавства, зокрема ст.76 Житлового кодексу Української PCP, втратив право на проживання в квартирі, і з ним міг бути розірваний договір найму квартири. При цьому, ні у мене, ні у моєї матері, навіть не виникало думки про можливість яких-небудь заперечень щодо прописки та проживання батька в квартирі.

За час відсутності батька, я вийшла заміж і у мене «__»______ року народилась дочка. Ми з моїм чоловіком Особою_5 та дочкою Особою_4 постійно проживали в квартирі разом з моєю мамою. При цьому чоловік був прописаний у своїх батьків. Після того, як мій батько в _____ році повернувся для постійного проживання в м. _______, щоб не створювати житлових проблем моїм батькам, та уникнути постійних   повчань від батька, я разом з чоловіком та донькою поселилась   у   гуртожитку   _______   учбово-виробничого   підприємства   №   ___ Українського товариства глухих   за адресою: м. ________, вул. ________, ___, де була прописана з «__»______ року. У цей період бабуся чоловіка  придбала в м. _______ квартиру за адресою: вул. _____, ___, кв. __, і ми з гуртожитку перебралися жити до неї. Але оскільки бабуся в серпні місяці ____ року продала свою квартиру і переїхала жити в м. _____, я не маючи власного житла разом з дочкою в серпні місяці ___ року переїхала для проживання в квартиру. Мій батько особисто допомагав мені з перевезенням речей та не заперечував щодо нашого фактичного проживання в квартирі. Проте батько заперечував щодо моєї прописки та прописки моєї дочки в квартирі, і ми змогли там прописатись лише «__»______ року. Лише дізнавшись про факт приватизації квартири батьками, та проаналізувавши події ___ року щодо відмови батька в прописці в квартирі мене та моєї дочки, я зрозуміла, що батько знаючи про те, що у зв'язку з продажем бабусею чоловіка своєї квартири, я повернусь для проживання в квартиру, подав до відповідача - ________ міської ради документи, необхідні для приватизації квартири, та умисно відмовляв у моїй з дочкою прописці, щоб неправомірно позбавити мене моєї частки в праві приватизації квартири та в такому ж самому праві моєї дочки, яке ми мали відповідно до законодавства, що діяло на момент приватизації квартири. Відповідно до Закону України „Про власність" ми у випадку прописки мали рівні права з моїми батьками щодо приватизованої квартири. Створення батьком перешкод для моєї прописки в квартирі, фактично дало батькові можливість протиправно позбавити мене та мою доньку нашого конституційного права на отримання у власність житла у процесі приватизації державного житлового фонду. Моя мати, яка є інвалідом, постійно перебувала в страхові перед діями батька, і тому не розуміючи негативних для мене та моєї дочки наслідків, погодилась на те щоб батько оформив приватизаційні папери на себе та на неї. При цьому мені про такі дії батьки нічого не повідомили.

За час свого проживання в квартирі з серпня ____ року, я декілька разів робила в квартирі ремонт за свій рахунок, що збільшило вартість квартири порівняно з її вартістю на момент приватизації, а також постійно приймаю участь у витратах на утримання квартири. Зокрема за мій рахунок в квартирі в ______ році було замінено вікна, за що я сплатила ______ грн.

Мої з мамою спроби в останні два роки (після того як я дізналась про приватизацію квартири) домовитись з батьком щодо цивілізованого вирішення питання поділу квартири не привели до згоди. Батько посилаючись на Свідоцтво про право власності на житло від «__»______ року стверджує, що квартира перебуває лише у власності його та моєї матері, а тому якщо ми хочемо щоб він передав нам свої права на квартиру ми повинні сплатити йому _________. Оскільки я не маю таких коштів і вважаю, що мене та мою доньку шляхом омани було неправомірно позбавлено права, яке гарантоване нам ст.47 Конституції України, ч.1 ст. 5 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду" на приватизацію частини квартири, яка була отримана для мене моїм батьком, то я змушена звернутися за захистом свого порушеного права до суду.

Відповідно до абз. 2 ч.І ст. 5 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду", до членів сім'ї наймача включаються громадяни, які постійно проживають з в квартирі (будинку) з наймачем. Тобто Закон пов'язує момент виникнення права на приватизацію житла у осіб, які проживають з наймачем, з фактичним проживанням, а не пропискою. На момент видачі моїм батькам Свідоцтва про право власності на житло від «__»______ року, я разом з донькою фактично проживали в квартирі і у нас виникло таке ж саме право на її приватизацію, як і у моїх батьків. Таке право не було нами реалізовано лише в силу того, що мої батьки приховали від мене факт приватизації квартири.

Відповідно до ч.І ст. 261 ЦК України в редакції 2003 року: „Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалась або могла довідатись про порушення свого права або про особу, яка його порушила." Враховуючи, що про проведення батьками приватизації квартири я довідалась на початку _____ року, але точної дати не пам'ятаю, то вважаю, що перебіг встановленого ст.257 ЦК України в редакції 2003 року три річного строку позовної давності для оскарження результатів приватизації квартири почався для мене з «__»______ року.

Виходячи з положень Декрету Кабінету Міністрів України „Про державне мито" вважаю, що судовий збір за подання позовної заяви підлягає сплаті у розмірі 8,50 грн.

Виходячи з Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1258 від 21.12.2005 р., витрати з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи окремого провадження підлягають сплаті у розмірі 7,50 грн.

Враховуючи вищезазначене, керуючись ст. ст. 22, 47 Конституції України, ст.ст. 58, 64 Житлового кодексу УРСР, ст.ст. 11, 15, 181, 242 Цивільного кодексу України, ст. 5 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду", ст.ст. 3, 15 Цивільного процесуального кодексу України,

ПРОШУ СУД:

1. Прийняти позовну заяву до свого розгляду та порушити провадження у справі, у разі необхідності відновити процесуальний строк на подання позову.

2. Визнати за Особою_1, Особою_2, Особою_3, Особою_4, право на приватизацію у рівних частинах двокімнатної квартири № __ у будинку № __ по вулиці _____ у місті ________.

3. Визнати недійсним Свідоцтво про право власності на житло від «__»______ року, видане Управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету _______ міської ради, про визнання права приватної спільної сумісної власності на двокімнатну квартиру № __ у будинку № __ по вулиці ___________ у місті _________ за Особою_2 та Особою_3.

Додатки:

Дата                       Підпис